Is uw risicotolerantie te hoog?


Is uw risicotolerantie te hoog?Is uw risicotolerantie te hoog? Dit is een lastige vraag omdat risicotolerantie kan veranderen. In de jaren twintig en dertig had ik een hoge risicotolerantie en investeerde ik 100% in de aandelenmarkt. Nu ik ouder ben (en veel rijker dan voorheen), kan ik een enorme beursdaling niet meer aan. Op dit moment is het ongepast om alles in aandelen te beleggen. Ik zou waarschijnlijk paniek verkopen op het slechtste moment.

Onlangs heb ik mijn risicotolerantieniveau in twijfel getrokken. Ik heb er niet over een paar jaar naar gekeken en de dingen veranderen. Ik ben gewoon een beetje ouder, maar ik ben nu veel conservatiever. De wereldeconomie is al vele jaren in een stroomversnelling en nu begint het te struikelen. Het leven verandert, dus we moeten ervoor zorgen dat onze beleggingsstijl dienovereenkomstig wordt bijgewerkt.

Onze activaspreiding kwam niet meer overeen met mijn risicotolerantie, dus ik moest wat aanpassingen aanbrengen. Vandaag zal ik u vertellen waarom ik conservatiever word, mijn beleggingsgeschiedenis bekijk en aan het einde onze gerichte activatoewijzing deel. Lees verder…

Risicotolerantie daalt

De laatste keer dat ik mijn risicotolerantie heb onderzocht, was in 2017. Destijds veranderde ik onze gerichte activaspreiding in 80% eigen vermogen en 20% obligatie. Dat was niet zo lang geleden en onze levensomstandigheden zijn niet veel veranderd. Ik voel me nu echter veel conservatiever. Het meeste hiervan is te wijten aan actuele gebeurtenissen en toekomstige veranderingen. Normaal gesproken hebben we 3 maanden kosten in contanten, maar we hebben een tijdje meer liquiditeit nodig. Dit zijn de redenen waarom.

 • Consoliderende eigenschappen – We gaan naar onze huur-duplex. Onze huisvestingskosten zouden op de lange termijn moeten dalen, maar we hebben op korte termijn meer geld nodig. We plaatsen binnenkort 2 appartementen op de markt en dat zullen we moeten doen draag 3 hypotheken totdat ze zijn verkocht. Yikes! Ik zal ook de huurwaarborg aan onze huurders moeten terugbetalen. Dan moeten we de duplex opknappen en nieuwe meubels kopen. We hebben dus een tijdje een groter geldkussen nodig.
 • Mevrouw RB40 gaat met pensioen – Mevrouw RB40 is nog niet helemaal klaar om met pensioen te gaan en kan nog een paar jaar blijven werken. We moeten ons echter opmaken voor een daling van het inkomen. Ze mag volgend jaar aan de plug trekken als haar werkomgeving slechter wordt.
 • Ouder – Mijn moeder is net verhuisd naar Chiang Mai, Thailand. We sturen wat geld om af en toe te helpen. In de toekomst zal mijn vader waarschijnlijk iemand moeten inhuren om te helpen en dat zal zijn leeflasten verhogen.
 • Wereld economie – De Amerikaanse economie houdt nog steeds goed stand, maar al het andere vertraagt ​​behoorlijk. De verlaging van de vennootschapsbelasting door Trump verhoogde de winst en ondersteunde de Amerikaanse aandelenmarkt. Het gaat hier nog steeds goed, maar hoe lang kan het duren?
 • midlife – Onlangs werd ik 45. Ik ben blij met waar ik in het leven ben en ik wil hier blijven. Ik wil geen onnodige risico's meer nemen. Meer geld zal ons leven niet veranderen, maar minder geld zou het veel stressvoller maken. We zijn nu op onze weg.

Dit alles is opgeteld. Ik ben vandaag een conservatievere belegger dan slechts 2 jaar geleden. Ik moet onze activaspreiding dienovereenkomstig aanpassen. Laat me mijn beleggingservaring met u delen.

The Dot Com Bubble

Ik begon te investeren in de aandelenmarkt in 1996, meteen nadat ik mijn technische carrière begon. Het kostte me een paar jaar om mijn 401k en Roth IRA-bijdrage maximaal te benutten. Daarna begon ik te beleggen in een belastbaar account. De dot com-bubble was tegen die tijd in volle gang. Veel ingenieurs werden papieren miljonairs van aandelenopties en beurzen. Ik was nog jong en daarom had ik op dat moment niet veel geïnvesteerd, waarschijnlijk rond de $ 100.000 op het hoogtepunt van de bubbel. Het leek toen een hoop geld, maar nu niet.

De daling van het vermogenssaldo was heel eng, want het was de eerste keer dat ik als belegger door een beurscrash liep. De grote fout die ik maakte was om het grootste deel van mijn 401k in de aandelen van mijn werkgever te investeren. Zoals je kunt zien in de grafiek hieronder, viel de voorraad als een steen in 2000 en ging sindsdien zijwaarts. (Hoewel, ze hebben het vrij goed nadat ik in 2012 stopte. Ik moet ze tegenhouden.)

Intel-voorraad

Gelukkig raakte ik niet in paniek, zoals veel beleggers. In die tijd was mijn werk relatief veilig, dus ik kon het me veroorloven mijn aandeleninvesteringen vast te houden. Ik stopte met investeren in de aandelen van mijn werkgever en verplaatste mijn 401k geleidelijk naar indexfondsen. De daaropvolgende jaren bleef ik bijdragen aan mijn pensioensparen, maar ik heb niet echt veel aan mijn belastbare rekening toegevoegd. We stoppen extra geld in de richting van onze hypotheek in plaats van te beleggen in de aandelenmarkt.

Lessen geleerd na mijn eerste baissemarkt

 1. Investeer niet in de aandelen van uw werkgever. Mijn werkgever gaf me al aandelenopties, aandelenbeurzen, aandelenkorting, een baan, ziektekostenverzekering en andere voordelen. Het was een grote fout om mijn 401k in dezelfde voorraad te plaatsen. Dat is om alle eieren in één mand te doen en het werkte averechts.
 2. Blijf investeren nadat de aandelenmarkt is gecrasht. Ik bleef bijdragen aan mijn 401K en uiteindelijk herstelde en overtrof ik de vorige high. Sommige van mijn vrienden stopten met beleggen in de aandelenmarkt en ze profiteerden niet van het herstel. Als ik het opnieuw zou kunnen doen, zou ik in aandelen beleggen in plaats van extra te betalen voor de hypotheek.

De wereldwijde financiële crisis

De wereldwijde financiële crisis was een enorme hoofdpijn voor iedereen, maar ik heb niet veel gestrest. Ik ging door de dot com bubble en ik veronderstelde dat de aandelenmarkt zou herstellen op een gegeven moment. In 2007 hadden we allebei een baan en konden we de storm doorstaan. Met die veronderstelling verdubbelden we op de aandelenmarkt. We bleven investeren in onze 401k, Roth IRA en belastbare rekening. Ons eigen vermogen daalde in 10 maanden met 25%, maar we bleven elke extra dollar die we hadden op de aandelenmarkt duwen.

Natuurlijk hebben we het niet perfect afgehandeld. We hebben een grote fout gemaakt en onze flat gekocht op het hoogtepunt van de huizenbubbel. Ik breng het binnenkort op de markt en we hebben het geluk om geld te verdienen. Het zou veel goedkoper zijn geweest om te kopen nadat de zeepbel van de woning was gepoft. Er waren overal short sales en foreclosures. Eigenlijk hebben we 2 vastgoedbeleggingen gekocht toen de waarde redelijk was. Ik dacht dat we gemiddeld zouden zijn en het lukte. Deze eigenschappen zouden een handige winst moeten genereren.

RB40 netto-waarde geschiedenis

Meer geleerde lessen

 1. Koop als er bloed op straat is. Het financiële crisiscrash was slecht, maar mijn ervaring met de dot com bubble zei me om te blijven investeren. Het kopen van eigendommen na de woningcrash was ook een goede zet. Deze strategie werkte en onze nettowaarde verviervoudigde sinds het dieptepunt in 2008.
 2. Een goed en stabiel inkomen gaf me het vertrouwen de volatiliteit te doorstaan. Tijdens de wereldwijde financiële crisis heb ik geen slaap verloren. Ons werk was veilig, dus we voelden ons veilig.
 3. Ik wou dat we meer geld hadden om te investeren tijdens de financiële crisis. Onze activaspreiding was tijdens deze periode 100% aandelen. Het zou beter zijn geweest als we wat obligaties en contanten hadden. Onze portefeuille zou niet zo veel gedaald zijn en we zouden in staat zijn om meer aandelen te kopen tijdens de recessie.

Mini-crash 2018

Hoe ging je om met de minicrash afgelopen kerst? Ik was druk in Thailand, dus ik kon niet veel aandacht besteden aan de aandelenmarkt. Af en toe controleerde ik de aandelenmarkt en die bleef maar dalen. Ik moet toegeven dat ik nerveus werd. Gelukkig was het moeilijk om veranderingen in Thailand aan te brengen, dus liet ik onze investering voor het grootste deel alleen. Ik heb een paar aandelen verkocht om onze belastingaanslag te verminderen, maar dat was het dan. Deze daling deed me beseffen dat ik mijn risicotolerantie opnieuw moet beoordelen.

S & P500 minicrash

Gelukkig herstelde de aandelenmarkt sindsdien behoorlijk. Toen ik eenmaal terug was in de VS, wachtte ik op een gelegenheid om onze blootstelling aan de aandelenmarkt te verminderen. Tegen het einde van januari vond ik dat onze portefeuille het goed genoeg deed en een behoorlijk deel van onze aandeleninvestering naar het geldmarktfonds verhuisde. Onze portefeuille zal slechter presteren dan de S & P 500 als de aandelenmarkt blijft stijgen, maar ik vind het goed met dit jaar. We zullen de situatie volgend jaar opnieuw evalueren en kijken waar we ons in het leven bevinden. Hopelijk zal onze financiering een beetje stabieler zijn en misschien zal ik weer een hogere risicotolerantie hebben.

Is uw risicotolerantie te hoog?

Hebt u de laatste tijd uw risicotolerantie onder de loep genomen? Als het een tijdje geleden is geweest, is uw risicotolerantie misschien wat hoog. Uw assetallocatie en investeringsstrategie zijn afgeleid van risicotolerantie, dus het is belangrijk om het goed te doen. Hier zijn enkele redenen waarom risicotolerantie kan veranderen.

 • Leeftijd– Ik weet niets over u, maar ik word conservatiever naarmate ik ouder word. Als je jong bent, heb je veel tijd om te herstellen van een verlies. Op mijn 45ste kan ik het me niet veroorloven om te hard te struikelen.
 • Inkomensstabiliteit– Ons inkomen is niet meer stabiel. Mijn bloginkomen was geweldig in 2018, maar ziet er dit jaar niet goed uit. Op dit moment kunnen we onze levensstijl ondersteunen zonder onze beleggingsportefeuille te sluiten, maar dat zal veranderen nadat mevrouw RB40 met pensioen gaat. We hebben een buffer nodig in de vorm van contanten en obligaties, zodat we aandelen niet op de slechtere tijd hoeven te verkopen.
 • Investeerervaring– Ik heb twee grote marktcrashes doorgemaakt en ben er op uit gekomen. Dit geeft me het vertrouwen om paniek te verkopen. We verkopen alleen als we het geld nodig hebben.
 • Levens veranderingen – pensionering, kinderen, enz.
 • Beleggen horizon– We moeten waarschijnlijk wat investeringen verkopen om de schoolopleiding van onze kinderen te financieren, maar hij is pas acht jaar oud. Er is voldoende tijd om te herstellen van de marktvolatiliteit. Als onze jongen op de middelbare school zit, moeten we conservatiever zijn met zijn studiefonds.

Ik vermoed dat veel beleggers denken dat ze een hoge risicotolerantie hebben na zo'n lange bullmarkt. Het is gemakkelijk om te blijven investeren als de aandelenmarkt stijgt, maar kun je het doen als de markt crasht? Je zult niet weten hoe je zult reageren tenzij je een moeilijke bearmarkt hebt doorgemaakt.

Beoordeel uw risicotolerantie

Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te zoeken. Als u hulp nodig heeft, kunt u een goede financieel adviseur inhuren of hulp zoeken bij gerenommeerde bedrijven op internet. Vanguard heeft een zeer behulpzame beleggersvragenlijst. Bekijk het als u hulp nodig heeft bij uw asset-allocatie. Er zijn ook andere nuttige sites. Je kunt ze in dit bericht zien – Hoe je je assetallocatie uitzoekt.

Ik heb de vragenlijst van Vanguard doorgenomen en zij adviseerden 60% aandelen en 40% obligaties voor ons. Ik ben eind januari een beetje overboord gegaan en onze obligatie- en contante toewijzing is nu 48%. Dat is te hoog. Ik zal proberen om het tegen het einde van 2019 terug te dringen tot 40%. Ook zouden we wat contante infusie moeten hebben van het verkopen van onze eigendommen. Ik zal dat moeten investeren in crowdfunding en dividendaandelen in onroerend goed. Het zal echter enige tijd kosten om uit te voeren.

Wanneer heb je de laatste keer goed naar je risicotolerantie gekeken? Kun je blijven investeren door een marktcrash en de daaropvolgende bearmarkt?

* Als u hulp nodig hebt bij het bijhouden van uw investeringen, probeer Personal Capital te gebruiken om uw beleggingsrekeningen te beheren. Het is heel eenvoudig om uw investering te controleren en ik meld me bijna elke dag aan. Bekijk ze als je nog geen account hebt.

Asset allocation Personal Capital

Disclosure: We kunnen een verwijzingsvergoeding ontvangen als u zich aanmeldt voor een dienst via de bovenstaande link.

De volgende twee tabbladen veranderen de inhoud hieronder.

Joe begon Met pensioen gaan met 40 in 2010 om erachter te komen hoe vroegtijdig met pensioen te gaan. Hij werkte 16 jaar in computerontwerp en genoot enorm van het technische werk. Hij kon het bedrijfs-BS echter niet verzwakken.

Joe verliet zijn ingenieursloopbaan om op 38-jarige leeftijd vader / blogger te worden. Vandaag blogt hij over financiële onafhankelijkheid, vervroegd pensioen, investeren en een sobere levensstijl. Kijk hoe hij hier passief inkomen genereert.

Joe beveelt Personal Capital ten zeerste aan voor doe-het-zelfbeleggers. Hij logt bijna dagelijks in op Personal Capital om zijn cashflow en het vermogenssaldo te controleren. Ze hebben veel nuttige tools die DIY-investeerders helpen bij het analyseren van hun portfolio en plannen voor hun pensioen.